Meer of minder Nederlander?

¨"Waar kom je vandaan? Dit is ons land!¨  Hoe vaak zullen Nederlanders dat van andere Nederlanders horen? Wie is er een echte Nederlander en wie niet?

Ik woon nu een halfjaar in Nederland en ondanks dat alles nieuw voor mij is, denken de meeste mensen dat ik hier al jaren woon. Mensen zien namelijk niets vreemds aan mij: Ik zie eruit als een 'typische kaaskop' (als die al bestaat). Mensen behandelen me niet als vreemdeling, terwijl sommige Nederlanders wel zo worden behandeld. De vraag die mij een half jaar geleden nog zo kon frustreren, is een vraag waar ik nu al maanden naar verlang: ''Waar kom je vandaan?''

De vraag die mij een half jaar geleden nog zo kon frustreren, is een vraag waar ik nu al maanden naar verlang:
''Waar kom je vandaan?''

In Bolivia, het land waar ik ben geboren en getogen, werd die vraag mij overal gesteld. Vooral als kind kon ik er heel boos van worden. Helemaal als mensen me niet geloofden; ik moest dan uitleggen dat mijn ouders Nederlands waren, maar dat ik toch echt Boliviaans was. Ik was er geboren, sprak de taal en was zo trots op mijn land, waarom zagen ze me niet als een van hen?

Nu ik in Nederland woon, is het precies andersom. Hele groepen mensen, soms al drie generaties lang Nederlander, worden nog steeds voor buitenlander uitgemaakt. Ik daarentegen, ben vanaf mijn eerste dag in dit land, voor 'echte' Nederlander aangezien, ook al voel ik me de vreemdeling.

Soms is de persoon die wij voor buitenlander aanzien de 'echte kaaskop' en die 'Nederlandse' jongen, een nieuwkomer!

Albert Gerben - Februari 2021