Kunst, Sport en Cultuur

- Tofcool Marawûndi-

De Boliviaanse Nederlander

Een film over immigratie en identiteit

 

Een film waarin Jarawi K'anchay, een jongen geboren en opgegroeid in Bolivia met Nederlandse ouders, op zoek gaat naar zijn 2e identiteit. Hoe is het om naar Nederland te immigreren? In Bolivia ziet iedereen hem als buitenlander, terwijl hij zich Boliviaans voelt. In Nederland ziet iedereen hem als Nederlander, maar voelt hij zich een buitenlander; er zijn nog heel veel dingen die hij niet begrijpt. Wie is hij? In deze film gaat hij op zoek naar zijn tweede identiteit. (Verwacht December 2025.)


Kunstzinnig Cochabamba

Ik heb deze video opgenomen net voordat de corona pandemie begon.                            Ik hoop dat Cochabamba binnenkort weer die magische stad zal zijn, die het altijd is geweest. Laten we de hoop niet verliezen en herinner je de kleuren in je hart! 

Zorg voor elkaar, help elkaar, want er komen betere tijden: samen komen we hier uit!

Video geschiedenis:

Het begon allemaal op een avond toen ik terug kwam van mijn lessen aan de filmschool. Het was een lange dag geweest en ik wachtte op de trufi (bus) om naar huis te gaan. Ondertussen keek ik naar de overkant van de weg, waar iemand bij de stoplichten geld probeerde te verdienen met jongleren. De jongleerder had een unieke stijl.

De volgende dag stond hij er weer en op de derde dag wist ik het zeker: Ik moest hem filmen voor mijn video ''De Boliviaanse Nederlander'' (een project waar ik nog mee bezig ben).

Ik benaderde de jongleur en ontmoette Oscar Guzman R., de straat artiest die mij heeft geïnspireerd om deze video te maken: ''Kunstzinnig Cochabamba''. Hoewel Oscar Guzman moest terugkeren naar Chili, het land waar hij vandaan kwam, weet ik zeker dat we elkaar ooit weer ergens zullen tegenkomen.

Met Oscar begon dit avontuur. Kort daarna ontmoette ik Agustín Monzon. Ik herinner me dat ik over straat liep, toen ik zag hoe hij het touw aan de paal hing en er op klom. Het was fascinerend. We kletsten samen en het was lang geleden dat ik met iemand had gepraat die zoveel van zijn werk hield. Agustín werd een goede vriend en door hem leerde ik steeds meer straat artiesten kennen. 

Hij stelde me voor aan zijn vrienden, Luidmila, Sol, Gino en Álvaro, de jongleurs 'Chicha Malabar'. Hoewel ze niet in deze video voorkomen, hebben ze me wel geholpen in een andere korte film  ̈Hartenleed". Het waren straat artiesten die, net als Agustín, gepassioneerd hun werk deden.

Nadat ik Agustín had ontmoet, ontmoette ik Arley Borrero. Ik heb genoten van zijn talent en van zijn geweldige persoonlijkheid. Ik hoop dat ik in de toekomst meer van de vele trucs kan zien die hij beheerst. Ook ontmoette ik Brayan Otalora, een getalenteerde jongeman,die ervan droomt om stylist te worden. Ik vond het erg leuk om met hem te praten en ik hoop dat onze paden elkaar weer zullen kruisen.

Uiteindelijk ontmoette ik Leo Ginebra en Maria Trejo, een verliefd stel, dat met een groot gevoel voor humor onze Llajta (Cochabamba) meer kleur geeft!  

Elk van deze artiesten heeft een eigen unieke stijl en ik vond het een eer om ze allemaal te hebben leren kennen en te mogen filmen.


Un Mismo Sentir XI Juegos Suramericanos Cochabamba 2018 (Videoclip)

In 2018 waren de Zuid-Amerikaanse spelen in Cochabamba - Bolivia, daar waar het ook allemaal begonnen was. Ik maakte een videoclip van de mooiste momenten waar ik bij kon zijn. Ik heb ook een paar beelden van een vriendin mogen gebruiken, zo werd het nog completer. Een herinnering aan deze spelen.